Асиметричні шини, великий вибір типорозмірів і характеристик. Надійність, безпеку і комфорт.

Асиметричні шини, великий вибір типорозмірів і характеристик. Надійність, безпеку і комфорт.

Технології не стоять на місці, ринок зростає і розвивається. Величезна кількість заводів і брендів намагаються виділити свою продукцію на ринку і тому створюють нові технології, які підвищують безпеку автомобіля, щоб споживач більше їм довіряв. Високотехнологічні шини з асиметричним малюнком вперше з'явилися в автомобільних гонках, де показники керованості і якості зчеплення грають вирішальну роль. Лідером в цьому виді шінобудови стала фінська компанія Nokian, вона ж випустила на ринок перші шини з направленим малюнком протектора.
У міру зростання популярності таких покришок конструкція шини удосконалювалася, і сучасні шини вже можуть встановлюватися на будь-яку сторону з обов'язковим дотриманням вимог маркування. Установка шин з однаковим маркуванням на різних сторонах кузова не впливає на керованість, але веде до прискореного стирання протектора.

Що таке асиметричні шини?

Маються на увазі шини з асиметричним малюнком протектора, провідні виробники вклали величезну кількість сил і засобів для створення безпечних і унікальних покришок. В результаті досліджень 'звичайних' шин, було виявлено ряд недоліків, таких як нерівномірне зношування, коли зовнішня сторона колеса більше пошкоджується. Для цього виробники вирішили об'єднати два типа протектора в одному колесі, щоб мінімізувати ці проблеми. Таке технологічне рішення дало свої результати, адже дійсно малюнок протектора став більш рівномірний в зносі, зміцнилася бокова частина покришки. До того ж водовідведення значно покращилось.

Конструктивні особливості шини:

  • Малюнок протектора різний на зовнішній і внутрішній стороні;
  • Внутрішня частина протектора відповідає за аквапланування і відведення рідини;
  • Зовнішня частина полегшує маневрування і стійкість в поворотах;
  • Максимальна площа плями контакту збільшила прохідність і маневрування на поворотах.

Виробники автомобілів середнього і преміум-класів комплектують нові моделі асиметричними шинами, справедливо вважаючи, що надійність і безпека - головні показники якості покришки. Зовнішня сторона, яка маркується Outside, більш щільна, розрахована на збільшені навантаження при проходженні поворотів, внутрішня - м'якша. Така конструкція покришки дозволяє застосовувати менше зусиль в управлінні автомобілем. Оптимізація конструкції також зняла проблеми з запасними колесами.

Ліві та праві асиметричні шини

Дуже часто при купівлі одного або двох колес, ми чуємо прохання від покупців, що потрібно саме ліве або праве колесо.
Так, на ринку колись були 'ліві' і 'праві' колеса від фірми Nokian. Але то було давно і зовсім не практично. Це були перші спроби в створенні асиметричних шин, і виробники тільки набирали досвід. Через деякий час ця ідея 'лівих' і 'правих' шин була скасована, оскільки мала низку проблем і труднощів.

На сьогоднішній день на ринку немає лівих або правих шин. Вони всі однакові, їх потрібно просто правильно розмістити 'зовнішньою' стороною на колесо. Єдина їх відмінність, це відведення води. Різні сторони відводять воду по різному. Але це абсолютно нормально, так і задумано виробниками. Наприклад, якщо взяти дві однакові асиметричні покришки і поставити праворуч, то вода буде викидатися всередину назад, і якщо ці ж покришки поставити ліворуч, то вода буде йти всередину вперед. Численні тести показали переваги такого відводу води, це не впливає на курсову стійкість автомобіля, і допомагає уникнути аквапланування.

Якщо ви купили шини з асиметричним протектором, ви зробили правильний вибір. Головне, після установки шин на шиномонтажі перевірити їх правильну установку. На всіх колесах зовнішньої сторони повинні бути покажчики OUTSIDE або як різні виробники їх ще можуть маркувати (This side facing outwards, Side facing outwards, External). А напис INSIDE (This side facing inwards, Side facing inwards) позначає внутрішню сторону.

Інші малюнки протектора:

Симетричні шини, особливості та переваги

Класичний малюнок, знайомий більшості автовласників. З роками показав свою надійність та завоював довіру споживача.

  • Більш демократична, в порівнянні з асиметричною шиною, ціна;
  • Хороша стійкість на рівній дорозі;
  • Оптимальні для невеликих автомобілів;
  • Добре зарекомендували себе в умовах міста.

Спрямований малюнок проектора

Впізнавана «ялинка», протектор з V-подібним направленим малюнком, особливо хороший при пересуванні по мокрій дорозі. Швидке відведення води, ефективна перешкода акваплануванню, збільшення зчіпних характеристик - основні переваги шини з направленим малюнком.

  • Сніг, сльота і вода - не привід залишати автомобіль, оснащений шинами з спрямованим спортивним малюнком, в гаражі.
  • Спрямований симетричній малюнок протектора дуже популярний серед автомобілістів з причини забезпечення оптимальної курсової стійкості.
  • Спрямовані асиметричні шини більш універсальні і підійдуть водіям, які віддають перевагу швидкості.

Інтернет-магазин шин та дисків  пропонує великий вибір шин від кращих виробників, всі основні типорозміри в наявності та на замовлення. Ми проконсультуємо, підберем шини з урахуванням ваших бажань та рекомендацій виробника, доставимо в ваш регіон.

4039
перейти до розділів
Підбір шин
Підбір шин по параметрам
Підбір шин по авто
Випадкові товари