Установка шипів на гуму, ціни, інструкція для самостійної установки

Установка шипів на гуму, ціни, інструкція для самостійної установки

Використання шипованої або фрикційної гуми в зимовий період залежить від клімату у вашому регіоні та умов, в яких відбувається рух. Шипова гума незамінна в наступних випадках:

  • ожеледиця;
  • сніг.

Саме за цих умов альтернативи шипованій гумі вкрай мало. Шип у буквальному сенсі розрізає крижану кірку та сніговий наст, а за рахунок просідання шина в паз, гума забезпечує якісне зчеплення з дорогою.

Ошипування шин

Законодавство європейських та деяких інших країн, де клімат не відрізняється суворістю, забороняє використання шипованих шин через те, що ушкоджується дорожнє покриття. Виробники подумали та винайшли новий спосіб. Сучасні шини продають без шипів, але з підготовленими для встановлення місцями. Залежно від форми корпусу шипи бувають:

  • однофланцевими;
  • двофланцевими;
  • трифланцеві.

Найефективніші – трифланцеві, тому що менш схильні до розхитування. Корпус шипа встановлюється безпосередньо в протектор, а сердечник – робоча ланка, що контактує з дорожнім покриттям.

Для рівномірного зносу шипа та мінімального пошкодження асфальтного покриття корпус шипів виготовляється з алюмінію або пластику.
Ще один варіант класифікації:

  • Діамантові шипи - з великою кількістю кромок на кшталт діамантового огранювання. Такі шипи ефективні, але недовговічні;
  • Чотирихронні - оптимальний варіант з продуманою формою посадкового отвору;
  • Круглі – бюджетний варіант;
  • Овальні - удосконалені круглі шипи, мають велику площу контакту з льодом у порівнянні з круглими. Такими шипами комплектують шини середнього цінового сегмента;
  • Ремонтні шипи відрізняються більшим розміром, порівняно зі стандартними. Це зроблено з урахуванням того, що посадковий отвір вже розхитаний і ремонтний шип більшого розміру буде міцніше утримуватися.

Установка шипів у майстерні проводиться на спеціальному обладнанні з точним дотриманням технологічних вимог спеціальними вимірами. Вартість ошипування залежить від їх кількості, сезону та технологічного оснащення майстерні. У середньому ціни коливаються від 0,7 до 1 грн./шип. Помножити на кількість шипів, що у шинах R 13 становить 90 штук, R14 – R15 до 110 штук, для покришок з діаметром 16 і більше 130 штук – отримуємо загальну вартість ошипування.

Самостійне обшипування

За великим рахунком, встановити шипи на місце, де вони вилетіли не так складно, як може здатися на перший погляд. Докладна інструкція:

  1. Жорстко зафіксуйте шину;
  2. Змочіть мильним розчином зовнішню поверхню для полегшення входження шипів;
  3. Встановлюйте шипи за допомогою пневматичного пістолета, суворо контролюючи його положення, щоб уникнути перекосів. Перекошені шипи потрібно встановлювати заново;
  4. Контролюйте рівень виступу шипа над поверхнею шини.

Після шипування дайте покришкам відпочити та адаптуватися до наявності шипів. Як мінімум, через добу можна зайнятися установкою. Перші кілька днів після установки шипованих покришок дотримуйтесь помірного швидкісного режиму і тільки після обкатки перших 300 км можете повертатися до звичного режиму їзди. Ваші шипи звикли, а ви, у разі потреби, зможете самостійно встановити шипи, що вилетіли.

7215
перейти до розділів
Підбір шин
Підбір шин по параметрам
Підбір шин по авто
Випадкові товари