Зберігання зимової гуми в міжсезоння: що можна і чого не варто робити

Зберігання зимової гуми в міжсезоння: що можна і чого не варто робити

Різні виробники по-різному вказують термін придатності шин, як правило, він варіюється в межах 8-10 років від дати виробництва. Купуючи нову гуму, ми сподіваємося користуватися нею не один сезон.
Це цілком реально, якщо дотримуватися правил зберігання сезонної гуми. Вони не складні, але працюють і здатні продовжити термін використання шини. Недотримання правил зберігання призводить до того, що навіть нові шини виходять з ладу передчасно.
Шина складається з гумової суміші з різними наповнювачами для забезпечення еластичності та арматури, що надає шині міцності.

Підготовка до зберігання

Перший крок - ретельне очищення покришок від забруднень, дорожніх реактивів, що застрягли в протекторі камінчиків, сушіння.
Далі – обробка шини спеціальними реактивами, що перешкоджають старінню каучуку, його пересихання та запобігають створенню мікротріщин. Засоби для обробки гуми – консерванти можна купити у будь-якому автосалоні або на СТО.
Зимова шина – більш еластична, тому захисні засоби обов'язкові, щоб гума, знята на літній період, не стала крихкою та надмірно твердою.
Шини з спрямованим малюнком протектора потрібно обов'язково помітити, щоб не переплутати під час встановлення. Найпростіше це зробити за допомогою різнокольорових ковпачків золотника.
Що стосується спеціальних чохлів для зберігання шин та ящиків – вирішувати вам, але:

  • у разі зберігання шини «у зборі» чохол не можна закривати герметично: волога, що накопичується всередині чохла, провокуватиме корозію диска;
  • використовувати ящики рекомендується лише для зберігання літніх шин у зимовий період. Влітку шини в ящиках нагріваються, що призводить до прискореного старіння гумової суміші.

Правильне зберігання зимових шин

Сьогодні багато центрів обслуговування автомобілів пропонують послугу зберігання шин. Безумовно, такий варіант – найоптимальніший. Укладаючи договір на зберігання шин, звертайте увагу на наступні моменти:

  • наявність у приміщенні для зберігання датчиків температури та вологості;
  • спосіб опалення. Відразу обмовимося, що електричне опалення має тенденцію до пересушування повітря, що негативно впливає на стан покришки після зберігання.

Якщо можливості або бажання здавати шини на відповідальне зберігання немає, насамперед потрібно вирішити, як саме ви зберігатимете свої шини:

  • у зборі (на дисках);
  • тільки шини.

Оптимальний рекомендований спосіб зберігання зимових шин – у зборі, накачаним до звичайного тиску, що запобігає попаданню всередину шини пилу та конденсату. Якщо другий комплект дисків відсутній, у вас є два варіанти:

  • купити нові диски у інтернет-магазині SHINA.UA;
  • зберігати шини без дисків.

Розташування шин

Шини на дисках, що висять на окремих гаках у прохолодному приміщенні, що провітрюється, з температурою 18-23 градуси за Цельсієм – оптимальний варіант для зберігання зимових шин.
Варіант, коли колеса складають один на одного чаркою, теж має місце, хоча експертам подобається менше. У цьому випадку рекомендується раз на місяць перевертати колеса для запобігання їх деформуванню.
Вкрай небажана присутність у приміщенні, де зберігається зимова гума різних розчинників, палива, іншої автомобільної хімії.
Шини без дисків краще зберігати у положенні, що вертикально стоїть, т.к складання стопкою найчастіше призводить до проблем при складанні коліс. Перед підвішуванням шини на гак рекомендується обгорнути його тканиною, щоб не пошкодити гуму.

Вимоги до приміщення для зберігання:

Перепади температур, вогкість, надмірна сухість повітря – головні вороги шин.
Оптимальні умови:

  • гараж;
  • комора;
  • сухий підвал.

Балкони та відкрите повітря – не місце для зберігання зимової гуми. Вплив сонця, ранкова вологість сприяють розтріскування гуми і можуть спровокувати її вихід з ладу в самий невідповідний момент - під час руху.

Інтернет-магазин шин та дисків SHINA.UA продає шини та диски від перевірених виробників з гарантією та доставкою.
Ми підбираємо продукцію за типорозмірами, з урахуванням ваших уподобань, стану доріг, способу їзди та сезонності. Кваліфіковані консультанти підкажуть оптимальний варіант для кожного клієнта, щоб покришки були ефективними, але не надто дорогими.
Наприклад, якщо ви пересуваєтеся виключно містом, вам не потрібні шиповані зимові шини, призначені для бездоріжжя, і навпаки. Грамотний підбір гуми - це в першу чергу ваша безпека, і що не менш важливо - комфорт і економія. 

1827
перейти до розділів
Підбір шин
Підбір шин по параметрам
Підбір шин по авто
Випадкові товари